Wednesday, 7 December 2011

sambungan Bab 1

“Kamu dah ader teman istimewa ke Nur…??kenal-kenalkan la kat kak long orangnyer…” ayat Nur Raudhah, satu-satunya kakak kandung Nur  sambil mengenyitkan matanya.

“ape yang Rin dah citerkan pada kak long?? kak long jangan percayakan ckp si Rin tu…” kata Nur kepada kak long nyer….

”alah…kalau yer pun, apa salahnye..kamu tu da elok sangat kawen tau..tp kak long nengok sampai sekarang kamu xder special boyfriend..kamu nk jadi andartu ker??” giat kak long kepada Nur sambil tersengih menunjukkan giginya yang putih bersih. Terima kasih untuk Colgate.

“a’ah kak long…jadi andartu lagi bagus dari hidup bersama dengan makhluk perosak, makhluk yang x sedar diri, x sedar diuntung.” Kataku selamba pada kak long sambil mataku terus tertancap di depan tv.

“Nur, perkara yang lepas jangn la dikenang lagi. X semua lelaki mcm tu….ader je lelaki yang baik di luar sana. Kamu belum jumpe je lagi.” Nasihat kak long ikhlas.

“ dah la kak long…Nur x kan sesekali percayakan lelaki.lelaki semuanya sama..dasar penipu..”kata Nur geram kepada kak long..”

“tapi abah x mcm tu kan??” kata kak long tiba-tiba…
”dah la kak long…Nur penat..nur naik atas dulu nak tidur…esok Nur ade meeting dengan client.” Kata Nur pada kak long sambil mencium tangannya…
I
tulah Nur Randhiana Razali. Selalu mengelak apabila ditanya tentang soal hati. Dulu Nur seorang gadis yang periang dan ceria. Mudah mesra dengan setiap orang. Tapi tidak untuk sekarang. Jiwanya dan hatinya ibarat sebongkah ais yang x dapat nak dipecahkan….ketraumaannya terhadap insan bernama lelaki jelas terpampang. Memang die terlalu bencikan lelaki. Kerana seorang lelaki die jadi begitu dingin. Kejadian yang x disangka-sangka itulah membuatkan die rasa semua lelaki di dalam dunia ini x layak hidup di muka bumi ini.

“Nampaknya luka di hati Nur masih belum sembuh…sampai bile Nur harus berperilaku sedemikian…adakah seorang jejaka di luar sana dapat memecahkan bongkah ais dalam diri Nur?? “ kata kak long penuh pengharapan di dalam hatinya.
Semoga ada insan yang bisa memberikan keceriaan dan kebahagiaan terhadap adik kesayangannya itu.



1 comment: