Tuesday, 6 December 2011

BAB 1

“Rin, jangan lari laju-laju sangat…auntie penat la nk kejar kamu….”suara jeritan seorang wanita berseluar jeans jelas membingitkan suasana damai di sekitar pantai Wangi.

Di hadapannya seorang kanak-kanak perempuan yang kecik molek sedang mentertawakan wanita itu. 

“Uwek..auntie x dapat kejar Rin” ejek Arina Syaqila atau nama panggilannya Rin kepada wanita itu sambil menjelirkan lidahnya.

“Ya Allah, budak ini..degil betullah….nanti jatuh, sendiri yang sakit..meraung menangis..sape yang susah..aku jugak….” Bebel Nur sendirian.

“Siap kamu Rin, kalau auntie dapat tangkap kamu, auntie cubit peha kamu” jerit wanita itu kepada anak saudaranya.

“Ouchh!!!Aduh…sakitnye….” aduh Nur menahan kesakitan kerana tiba-tiba dilanggar oleh seorang yang berbadan sasa.

Lelaki itu bangun sambil mengibas punggungnya yang dipenuhi pasir-pasir pantai.
Sedang Nur berdiri sambil membetulkan urat-urat di badannya tiba-tiba mamat itu bersuara kasar.

“Mata tu letak kat maner ha?? Kalau yer pun nak berlari-lari kat sini pandang-pandanglah orang keliling..ini x, main lari je…Macam budak kecik aje nak lari-lari kat sini. Kalau rasa diri tu budak kecik, pergi terjun laut tu.” bebel lelaki itu kepada Nur.

“Amboi-amboi mamat ni…ini sudah lebih..sesedap oren air mak die buat je, nak marah-marah aku kan…kak long pun x pernah nak marah-marah, nak tengking-tengking aku macam ni tau…ni x boleh jadi ni…memang nak kene mamat ni.” kata Nur sambil menahan hati yang sedang panas menggelegak dek kerana lelaki itu di dalam hati….

”Amboi..sedapnye bahasa cik abang yang kurang di ajar ni….nak saya tolong ajarkan ke?? Saya tau la memang saya yang salah tapi kot ye pun jangan la tengking-tengking,  marah-marah saya mcm tu..tegur elok-elok tak boleh ker..saya pun ada perasaan jugak tau….harap jer muka handsome, tp langsung x der manner” kata Nur kepada lelaki perasan bagus nak mampus tu.

“Eh..eh..tau pulak ada perasaan…yang kau tu da xder perasaan malu ke lari-lari kat sini macam budak kecik..Harap je muka cantik, tapi lagak ngalahkan budak x cukup umur…” balas lelaki itu x mau mengalah.

“Eh..eh..betullah mamat ni sengaja tempah maut dengan aku..siap ko” kata Nur di dalam hati sambil kedua-dua belah kakinya telah memasang kekuda bersedia untuk mematah urat-urat sendi kaki lelaki itu. Maaflah bebenyak pada Tok Wan kerana aku tanpa sengaja telah menyalahgunakan silat gayung yang diajarnya dulu. Hehehe….

Sedang aku bersedia hendak memulakan langkah, tiba-tiba….

“Eh auntie…kenape ni??Rin tunggu auntie tadi tau kat hujung sana. Mama pun tercari-cari auntie…kita dah nak balik ni…nanti petang mama kene balik opis…nanti takut x sempat plak..eh auntie kenapa berdiri macam tu?? Rin nengok da macam shin can wat gaya action kamen la plak…hahaha…” kata Rin tiba-tiba membuatkan Nur terkedu saat itu.

Nur lihat lelaki itu tersenyum sinis sambil memandangnya.

“ish..kurang asam punye anak sedara. Dimalunya aku depan mamat poyo ni. Siap Rin, balik rumah nanti auntie kutil2 Rin” bebelku sendirian di dalam hati.

“Eh auntie, sape uncle ni?? Boypren auntie ek?? owh..pandai ek main sorok-sorok ngan Rin n mama…nanti rin nak report kat mama” Belum sempat Nur menahan Rin, anak kecil molek itu terus berlari kearah tempat letak kereta.

“Aduh, mampus aku kalau Rin bagitau kak long pasal ni..ishh…Rin ni pun satu..memang radio bergerak betullah…x padan dengan budak kecik….” Bebel Nur sendirian.

“Lelaki td?? owh..yer..mane ek lelaki tadi?? Kurang asam punye mamat..die blah cmtu jer….dasar lelaki xder sivik…dulu x belajar sivik kot kat sekolah…eh..eh..time zaman mamat tu subjek sivik xder lagi la….hehehe..” bebel Nur terus didalam hati…ish..baik aku pegi ke kete…ntah paper la si radio bergerak tu inform kat kak long…bukan boleh percaya si Rin ni..nanti ader je yang ditokok tambah citer…pening aku nak menjawab pada kak long nanti..terus wanita itu berlalu meninggalkan pantai Wangi.

1 comment: