Tuesday, 24 April 2018

Review Movie : DUKUN 11 April 2018

Kan aku cakap bulan ni saje aku dah tengok wayang 3 kali. Dukun, Quiet Place, Rampage. Dan mungkin esok atau lusa pulak movie Ready Player One. Haila si yus ni. Memang x ada keje lain gamaknye. Hahaha.
 

Gambar ehsan uncle Google

Okaylah..kite review sikit cite pasal Dukun. Naskhah yang sepatutnya di tayangkan pada tahun 2006. Tetapi disebabkan ada beberapa perkara yang tak dapat nak dielakkan, naskhah ini terpaksa diharamkan. Tetapi yang surprisenye, setelah hampir 12 tahun naskhah ini tidak ditayangkan, akhirnya tanggal 5 April 2018 Dukun ditayangkan di seluruh pawagam di Malaysia. Memang jadi fenomena sekejap cerita ini dimana laman media FB dihebohkan atau diviralkan dengan video penampakan seorang perempuan berkebaya merah. Aku ingatkan promosi filem Lagenda Pontianak lakonan Fazura. Rupe-rupenye promosi untuk filem Dukun ini. Aku tak tertengok lah video penampakkan tu tapi ade lah tengok parodi orang duk buat. Hahaha. lawak pun ade.


Terbahak aku tengok video parodi Nizam Rahman ni.


Ni parodi Nasi Lemak Rendang Dukun Crispy Jihan Muse

Disebabkan kecoh viral pasal perempuan berkebaya merah ni lah aku dan kawan-kawan opis aku eksaited nak tengok filem ni. Baca review pun depa kata filem ni best, ditambah pulak dengan kehadiran pelakon-pelakon tanah air yang sememangnya tidak kayu jati dalam bidang lakonan. Oppss..hahaha..Antara barisan pelakon yang membintangi filem arahan Dain Iskandar Said ini ialah Umi Aida sebagai peneraju utama, Faizal Hussin, Namron, Bront Palare, Adlin Aman Ramli, Sofi Jikan, Elyana dan ramai lagi.

Kisah ini diilhamkan berdasarkan kes penbunuhan berprofile tinggi pada tahun 90-an dimana seorang ahli politik, dikenali sebagai Dato Mazlan ditetak anggota badannya ke beberapa bahagian dan ditanam dibelakang rumah. Memang kecoh pada tahun itu kes Dato Mazlan dan Mona Fendy. Mungkin disebabkan itu jugaklah cerita ini tidak dilulus tayangannya disebabkan ketidakpersetujuan keluarga Mona Fendy.
.
.
.
Review aku sendiri tentang Dukun ini ialah aku sangat suka dengan lakonan Umi Aida sebagai Diana Dahlan, seorang OKT (orang kene tuduh) yang dituduh membunuh Dato' Jefry lakonan Adlin Aman Ramli. Diana Dahlan diwakili oleh peguam bela Karim lakonan Faizal Hussin yang dalam pada masa yang sama sedang berusaha mencari anak perempuanya, Nadia yang hilang lakonan Elyana.

Pertemuan di antara Diana Dahlan dan Karim bakal membongkar satu rahsia yang sangat besar. Nak tahu kenelah tengok movie ni.

Di mana bile ko dah tak meletakkan kebergantungan kepada yang Esa, kau boleh pulak pergi minta bantuan kepada benda yang membawa kepada kekafiran. Ini terjadi kepada isteri Karim. Nak tahu apa jadi dengan Diana Dahlan? Nadia? Karim dan isterinya? Kene lah tengok di pawagam sana. Still lagi tayang ni.
.
.
.
Seram???? hurmm, boleh tahan seram gak lah bile tengok si Diana Dahlan dikuasai oleh kuasa jahat tu. Siap terkangkang2. Boleh pulak p jilat dinding. Eee...x senonoh. Hahaha..

Aku rase citer ni seharusnya diklasifikasikan sebagai P13. Budak-budak 13 tahun ke atas je yang leh tengok. Budak kecik jangan lah ditengok. Ayat yang dituturkan tak berapa elok untuk didengari oleh dorang Tapi time aku tengok ri tu, ade je budak-budak yang tengok. Hurmm...entahlah. mak pak dorang ade tuk pantau lah kot. Huhuhu.

Overall, aku boleh bagi 6 bintang jer dari 10 bintang. Okaylah tu, aku support jugak filem Melayu. Hahaha.

Oh ya, btw aku suke lagu yang didendangkan oleh Umi Aida dalam filem ni. Sedap gak sore dia ni. Tapi part Elyana nyanyi tak berapa nak sedap untuk telinga aku ni. Sore dia agak kasar. Tapi lagu ni bile dengar lama-lama seram lah pulak. Naik bulu romaku. Hahaha. 

Yok, kite layan lagu OST Dukun yang bertajuk Merana Jiwa ni....



Serammm tak???


No comments:

Post a Comment