Monday, 20 November 2017

The Performance Series Run 2017 - Setia Alam 19 Nov 2017

Pertama kali aku join aktiviti running ni. Bila dah join rase seronok pulak. Amekkaw..terus 10KM diambilnya. Nak buat lagu mana, dah 5KM punye registration dah closed. Nak berlari punya pasal, 10KM pun 10KM lah.

So, bayaran yang dikenakan untuk larian TPS ni adalah RM70 untuk 10KM. Kalau 5 KM fee nya RM50, kalau 21KM pulak fee nya RM90. Beza setiap larian dalam RM20. Agak mahal jugakkan!!

Pada mulanya, memang aku sangat tidak berkeyakinan untuk menghabiskan larian yang sepanjang 10KM ini. Dah kalau kat trek MPSJ tu, bukan main payah nak capai ke 5KM. 5KM jer dah amik masa sejam setengah. Tapi, pada hari kejadian aku tak sangka dengan keupayaan diri sendiri ini. Aku berjaya menghabiskan larian 10KM selama 1jam 37 minit. Satu pencapaian yang sangat dibanggakan bagi aku yang baru pertama kali menyertai aktiviti larian ini. Pada 5KM yang pertama, aku mengambil masa selama 1 jam untuk berlari, jadinya aku mengambil masa selamat setengah jam sahaja untuk menghabiskan baki larian 5KM lagi. Perghh..boleh tahan hebat. Hahaha..


We did it!!! 10KM Finisher

Alhamdulillah, larian sangat berjalan dengan baik. Ramai orang. Dataran Setia City dipenuhi dengan lautan jingga. Cantik.

Oh ya..larian kali ini aku sertai bersama dengan Intan dan juga Uji. Alhamdulillah, kami bertiga berjaya hingga ke garisan penamat tanpa sebarang masalah kesihatan.


Berjaya mendapatkan medal, finisher t-shirt apalagi kalau tak sah untuk bergambar. Hahaha..


Bersama medal kepala rimau masing-masing 
 

Larian bermula pada pukul 6.30 pagi untuk 10KM. Tapi aku dan yang lain tiba agak lewat, sampai-sampai je terus berlari. Tak dan nak warm up. Mujur tak cramp kaki tu. Pada pukul 8 pagi aku tiba di garisan penamat. Uji dan Intan menyusul selang 15 minit kemudian. Beratur amik medal, finisher thsirt dan sedikit refreshment yang disediakan oleh organizer. 

Acara diteruskan dengan penyampaian hadiah untuk mereka yang layak. Tapi tidaklah kami fokus pada semua itu. Kami lebih fokus kepada acara selfie. Penuh memori phone dengan gambar kami bertiga bersama medal masing-masing.



Jumpe pulak kawan baru..Disamping dapat menjaga kesihatan tubuh badan kerana bersenam dan berlari, kita boleh jugak dapat jumpa kawan baru, mengeratkan ikatan silaturahim..Echewahh..



Finish Line





Yeayyy!!

Acara tamat pada pukul 10 pagi macam tu. Kebetulan pulak, Setia City Mall dekat pulak kat sini so apalagi melepaklah kami kat sini makan tengah hari kat Chicken Rice Shop. Bapaklah lapar giler. Makan pun tak pandang dah kiri dan kanan. Senyap je menikmati makanan masing-masing. 

Sampai je rumah dalam pukul 1 petang, siap-siap mandi apalagi landing time lah.

Diharapkan aktiviti seperti ini akan diteruskan sampai bila-bila dan aku punya masa dan kudrat untuk menyertainya.

Next Run???


No comments:

Post a Comment