Saturday, 8 October 2016

Cuti Merdeka - Bukit Batu Putih Part 2

Hai..bertemu kembali di entri "Cuti Merdeka - Bukit Batu Putih Part 2"

Dalam pukul 2 macam tu kitorang selamat sampai ke tempat parking kereta. Masing-masing muka memamg dah sememeh habis. Memang penat giler lah. Nak makan pun macam tak ada selera. Rasa nak balik Subang cepat-cepat then naik atas katil membuta...Hahahaha...

Tapi, aku lapar...aku nak makan..So, kak Haiza drive ke restoran. Malangnya payah nye nak cari restoran yang open. Iyer lah, kan orang tengah cuti merdeka. Mestilah operasi kedai makan pun tutup. Tapi masalahnya, area PD ni tempat orang selalu datang beriadah kot. Rugi lah kalau pengusaha kedai makanan ni tutup. Masyuk ooo..Masa on the way nak ke PD, bukan main ramai lagi konvoi-konvoi bermotor. Untung ooo...

Drive dan terus drive, akhirnya kitorang masuk ke area satu restoran ni. Nama restoran tak silap aku ada nama Anjung, tapi anjung ape aku dah lupa dah. Tetiba teringat restoran Anjung Merah kat Subang tu. Masuk je dalam kedai tu memang penuh dengan budak-budak motor. Bau asap rokok memang tak yah cakap lah. Hampir memenuhi ruang kedai makan. Masa nak minta order, masa yang paling menggeramkan. Apa yang kami nak order semua dah habis. Hape ke he nye jang!!!! Semua menu dah sold out ni. Aduhaii...Nasi campur tu memang lah ada cume waktu la ni kami hanya perlukan juadah yang ringan-ringan jer macam mee rebus, mee hun sup. Akhirnya, aku seorang je yang order nasi ayam madu. Ug, kak Dayah dan kak Haiza just order air jer. Actually, aku pun tak lalu nak habiskan nasi ayam madu tu. Nasi ayam madu yang sampai tak seperti yang aku bayangkan. Bagi aku tak sedap. Uhukhukhuk....Tapi aku tetap habiskan jugak. Nanti membazir.

After makan, kitorang meneruskan perjalanan ke KL semula. Kami tak balik Subang terus. Kami terus ke Ampang, rumah kak Dayah. Actually, sampai Ampang nanti kami akan terus ke kenduri kawen sahabat kak Dayah dan kak Haiza. Tapi, perancangan tak menjadi..Kitorang sampai rumah kak Dayah kat Ampang dalam pukul 4 petang. Masih teragak-agak nak pergi ke tak kenduri kawan tu. Sebab dah lewat sangat ni. Takut majlisnya habis. Tapi, kitorang decide untuk pergi jugak. So, bersiap-siaplah kami dengan berbaju kurung. Dalam pukul 5 kami on the way ke Keramat. Sampai-sampai jer, kami tak tahu kat mane dewan yang menempatkan majlis kawen kawan kak Dayah dan kak Haiza tu. Aduhai, penat naik Bukit Batu Putih dan perjalanan dua jam dari PD ke KL tak hilang lagi, ni nak kene cari pulak kat mane dewan perkahwinannya tu. Cari-cari punya cari akhirnya jumpe jugak dewannya. Tapi sayangnya, majlis dah habis deyy...Catering tengah sibuk-sibuk mengemas. Pengantin pun dah tak ade, Jenaka apakah ini??? Hahahaha..



Okay, kitorang berempat dah lapar..Yok, balik Ampang semula, kita pergi makan kat medan selera.
Memang kitorang senyap je menikmati juadah makan tengah hari plus makan malam kitorang. Tak pandang dah kiri dan kanan. Hehehe...Lepas je kitorang habis makan, kitorang bergerak semula ke rumah kak Dayah. Kitorang drop by dia kat situ. Then, aku, kak Haiza dan Ug meneruskan perjalanan balik ke Subang Bestari pulak. Dalam pukul 7.15 malam sampai Subang Bestari. Bersalam-salaman dengan kak Haiza then kitorang pulak bergerak balik ke USJ. Ug drop aku kat depan rumah. Perghh...memang seharian kami diluar rumah. Memang memenuhi masa cuti dengan sebaik mungkin. Huarghhhh...esok dah masuk keje. Penat...Saya nak EL la kalau macam ni. Hahaha...ehhh, tak lah. Kerje mesti pergi kan. So, malam tu lepas habis mengupdate status FB, aku masuk tidur. Esok nak kene bangun awal plakkan..

Alhamdulillah..perjalanan kami dipermudahkan. Dapat jugak naik Bukit Batu Putih, tengok Rumah Api Tanjung dan dapat lihat pemandangan laut yang menakjubkan. Seronok sangat-sangat. Moga-moga ada kesempatan di lain hari untuk ke sini lagi. Mungkin jugak akan explore dengan lebih mendalam lagi apa tempat-tempat menarik yang ada di Port Dikcson itu...

So, ini lah antara gambar-gambar kenangan yang sempat diabadikan sebelum phone masing-masing "DIE"....Hahahaha..........








































No comments:

Post a Comment