Thursday, 6 October 2016

Cuti Merdeka - Bukit Batu Putih Part 1

Assalamualaikum dan selamat malam....

Lama betul tak mengupdate blog ni. Last entri hari tu aku story mengenai sambutan Maal Hijrah 1438H pada 02 Oktober yang lepas. Cepat benar masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah masuk bulan 10 dah. Tinggal lagi kurang lebih tiga bulan jer nak mengakhiri tahun 2016.

Sepanjang tak menulis ni, banyak jugaklah aktiviti-aktiviti yang dilakukan. Antaranya, kitorang hiking Bukit Batu Putih. Kat maner Bukit Batu Putih ni yer? Dan jangan tak tahu pulak, Bukit Batu Putih ni femes tau, jadi viral kat laman Facebook lagi. Keindahan yang ada di sekitar Bukit Batu Putih memanglah awesome. Cantik giler babas. Lebih-lebih lagi kalau pergi awal pagi atau lewat petang. Kalau pergi awal pagi boleh lah tengok sunrise. Kalau pergi belah petang pulak boleh lah tengok sunset. Betapa cantiknya ciptaan Allah. Syukur dipanjatkan kerana diberikan peluang untuk merasai dan mengecapi nikmat ciptaan Yang Maha Esa ini. Alhamdulillah....

Tarikh 31 Ogos 2016 menjadi tarikh pilihan kitorang untuk merealisasikan impian mendaki Bukit Batu Putih. Tak balik kampung pun sebab cuti merdeka jatuh pada hari Rabu. Memang idaklah nak balik kampung kan. So, cuti dihabiskan dengan mendaki Bukit Batu Putih. Lagipun memang teringin sangat nak naik bukit ni pun. Oh ya..sebelum kite teruskan cerita dengan lebih lanjut lagi, aku nak bercerita sikitlah tentang Bukit Batu Putih ni.

Actually, Bukit Batu Putih terletak di Tanjung Tuan. Kat mane Tanjung Tuan tu???

Tanjung Tuan terletak di Negeri SembilanMalaysia, tetapi di bawah pemerintahan negeri Melaka. Tanjung Tuan menghadap ke Selat Melaka. Ia terletak kira-kira 16 km dari Port DicksonNegeri Sembilan.


Nama lain Tanjung Tuan ialah Cape Richardo. Tanjung Tuan dikaitkan dengan seorang nelayan yang juga keramat yang menjaga dan mengawasi puncak Tanjung Tuan.
Kehebatan keramat ini bermula apabila berjaya melepasi pusaran ganas di tengah laut terutama sekali pada bulan mengambang. Semua nelayan yang cuba melintasi pusaran ganas tersebut akan tenggelam dan hilang begitu sahaja tetapi nelayan yang keramat ini berjaya melintasinya.
Untuk info lebih lanjut boleh Klik Sini

Ya, Tanjung Tuan terletak di Port Dickson, Negeri Sembilan. Tapi dibawah pengawasan negeri Melaka. Sempadan Negeri Sembilan dan Melaka lah kot. Padanlah aku baca signboard kat area situ, ditulis kawasan hutan lipur ini dibawah pengawasan Jabatan Hutan Negeri Melaka. Confuse sat aku. Tak kisah lah sape yang jaga kawasan hutan ni. Yang penting akhirnya kaki ini dapat jugak menjejakkan kaki di sini. Finally...Hehehe...

Perjalanan kami seramai 4 orang jer. Aku, kak Dayah, kak Haiza dan jugak Ug. Plan mula-mula datang dari kak Dayah lah dua hari sebelum tu. Katanya nak naik Bukit Batu Putih cuti merdeka ni. Aku yang sememangnya menantikan saat dan tiba untuk ke sini, apalagi terus memberikan kata putus untuk pergi. Esoknya, kat opis aku inform pulak Ug sama ada nak ikut tak pergi Bukit Batu Putih. Ug yang memang cukup eksaited dengan xtvt hiking ni cepat-cepat je beri kata setuju. Teruja benar die.

So, malam Selasa tu aku, Ug dan kak Dayah on the way ke rumah kak Haiza di Subang Bestari. Sebelum tu kene pickup kak Dayah kat LRT Putra Height. Kesian die LRT ke Ara Damansara dah tak beroperasi waktu tu. Iyer la, dah pukul 11.30 malam kot. Mujur lah jugak aku dan Ug tak terus gerak ke rumah kak Haiza lagi. Dalam pukul 12.30 tengah malam baru sampai rumah kak Haiza. Mata pun memang dah layu semacam. Minta dipejam. Lepas gosok gigi, cuci muka aku dan Ug mintak izin tidur dulu. Kan esok nak bangun awal pagi. Kitorang plan nak gerak awal lepas Subuh. Kak Haiza dan kak Dayah tak tidur lagi. Depa berdua buat ape ntah kat dapur tu. 

Keesokkan paginya...

Agak-agak korang kitorang ikut plan asal tak nak gerak lepas Subuh????

Memang tak la kan...

Subuh pun dah terlajak sikit. Huhuhu. Masing-masing tidur mati. Jam dah menunjukkan ke pukul 7.30 pagi. Aku dan Ug dah siap-siap mandi dah. Actually, aku dah eksaited nak naik Bukit Batu Putih ni. So, aku memang dah bangun awal dah. Tapi tengok depa duk terbongkang lagi, aku pun sambung lah tidur lepas Subuh tu. Kahkahkah...

Tak boleh jadi ni..kalau aku tak bangun sekarang pukul berapa pulak kitorang nak gerak kan. Aku kejut kak Dayah ngan kak Haiza. Ug memang dah bangun dah waktu tu. So, akhirnya kitorang keluar rumah dalam pukul 8.30 pagi. 

Perjalanan ke Port Dickson dari Subang mengambil masa lebih kurang 2 jam. Jauh jugak lah benonye. Kitorang sampai di kawasan Hutan Lipur Tanjung Tuan tu dalam lebih kurang pukul 10.30 pagi. Sempat lah kitorang berempat singgah makan breakfast kat R&R Seremban. Sampai-sampai memang dah ramai orang nak turun. Kitorang naik agak lewat sebenarnya. Hari pun dah panas terik.
Dah sampai kan, so nak tak nak teruskan ajer niat tu. Sebelum masuk kawasan hutan lipur ni, kitorang kene bagi nama dulu kat kaunter yang ada kat depan pintu masuk hutan lipur tu. Bayaran RM1 dikenakan bagi setiap seorang. Kitorang kene berjalan dilaluan jalan besar sebelum sampai ke Rumah Api Tanjung Tuan dan pintu masuk ke trek Bukit Batu Putih. Tak silap lebih kurang dalam 15 minit berjalan kot (Aku sendiri pun dah lupe sebenarnye. Hehehehe...)

Dah nampak rumah api Tanjung Tuan...Ini rupenye Rumah Api Tanjung Tuan. Depa kate ade kisah-kisah mistik mengenai rumah api  ni. tapi aku tak tahu pulak apa kisah-kisah mistik tu. Tak terasa pulak nak ambil tahu. Kahkahkahkah... Tak boleh masuk pun dalam kawasan rumah api ni. Kawasan larangan. So, kitorang just jalan-jalan keliling rumah api ni jer. Sebelum nak naik tangga ke rumah api ni, di sebelah kanan kita ialah trek laluan ke Bukit Batu Putih. Memandangkan masa tu ramai pulak yang nak masuk trek tu, so kitorang hold dulu niat tu. Kitorang terus menuju ke kawasan pantai. Lepas dari rumah api tanjung tuan tu ade trek laluan ke kawasan pantai. Boleh tahan jauh sebenarnya. Dalam sejam jugak lah. Trek die pun boleh tahan mencabar jugak. Tapi korang memang akan rasa berbaloi pendakian korang tu bile dah sampai kat kawasan pantai nanti. Cantik bak hang...rasa nak terjun tiruk jer kat laut tu. Hahaha..pakkal lah tak bawak baju lebih. Kitorang banyak habiskan masa dekat sini sebenarnya. Gambar tak usah cakaplah beratus dah kot gambar yang kitorang amik. Wefie jer kojenye. Phone masing-masing pun dah flat. Dah puas jalan-jalan kat pantai tu kitorang decide nak keluar dari situ, Nak naik pulak Bukit Batu Putih. Nak dijadikan ceritanya, kitorang dengan penuh yakinnya lah nak menyusuri pantai untuk sampai ke Bukit Batu Putih tu. Susur punye susur kitorang dah mula rasa curiga. Boleh tembus ke Bukit Batu Putih ke kalau lalu susur pantai ni?? Macam tak jer kan, Keyakinan tu semakin memudar. Sebelum kami terus pergi jauh, kitorang decide nak patah balik. Ikut trek laluan yang asal kami ikut. Kang memandai-mandai ikut jalan sendiri ada pulak yang keluar paper nanti. Hahaha..

Perghh..penat giler. Stamina aku pun macam dah drop jer. Rasa dah tak larat pulak nak mendaki Bukit Batu Putih. Semangat semakin memudar. Tapi tidak sesekali..Dah sampai sini kot. Rugi rasanya kalau tak terus ke niat yang asal. Dengan berbekalkan semangat yang jitu dan dorongan dari pendaki-pendaki yang baru jer keluar dari Bukit Batu Putih, kitorang gagahkan jua kaki ini. Lebih-lebih lagi dorang kata dekat sangat dah Bukit Batu Putih tu. Lima belas minit mendaki jer. 

Yes..memang betul kata depa. Lima belas minit lebih kurang macam tu kitorang dah sampai dah ke kawasan Bukit Batu Putih. Ya Allah, kalau lah tahu dari awal, sampai-sampai tadi kitorang naik ke sini je terus. Ya Ampuunnn.Sebelum nak melihat pemandangan yang dikatakan menarik tu, kitorang kene mendaki sedikit tebing-tebing batu. Mak aii, boleh tahan jugak lah nak panjat batu-batu ni. Tapi bile dah sampai atas tu..Masha Allah...cantik giler pemandangan laut dari atas puncak bukit ni. Seriously...walaupun kitorang tiba kat atas tu dah memang matahari tegak atas kepala tapi pemandangannya memang tak mengecewakan. Cume kecewa dengan diri sendiri lah. Apasal p naik tengah hari buta ni. Memang terkebil-kebillah biji mata menahan panahan cahaya matahari yang menerik tu. Hahahaha...Dalam pukul 1.30 petang barulah kitorang turun. Panas bak hang. memang idak lah nak berlama-lamaan kat atas tu kan. Walaupun ada perasaan sedikit kecewa, namun ada rasa untuk pergi naik lagi sekali nanti. Bila tu? Tak tahu lagi. hahahaha....

Okay..apa plan kitorang lepas je mendaki Bukit Batu Putih tu? Aku tak nak teruskan bercerita di entri ini. Cerita will be continue in the next entri berserta dengan gambar yang cantik-cantik...

Babai...Nak tido dah....zzzzzzz......zzzz...


Belanja dulu satu gambar..Cik CT di sini...Yuhhuuu..

No comments:

Post a Comment