Monday, 4 April 2016

Review: Batman Vs Superman : Dawn of Justice - (02 April 2016)

Kali ni aku nak review sikit movie yang baru jer keluar dalam bulan lepas iaitu Batman vs Superman : Dawn of Justice yang menampilkan dua watak superhero Batman, superhero dari Gotham City yang penuh dengan alatan yang berteknologi tinggi dan canggih manggih bergandingan dengan superhero Superman, seorang wira yang disanjungi oleh semua penduduk Metropolis (Smallville) City.




Terpikir sejenak di kepala ini..awat la depa berdua ni nak bertelagah. Nak berkelahi. Dah kenapa pulak depa ni saling nak menghapuskan antara satu sama lain. Depa berdua ni kan superhero. Tak molek lah nak gaduh-gaduh ni. Hish..macam budak-budak la haii...Hahaha...(Itu apa yang terpikiaq di kepala hotak aku ni la..)

So, apa penyebab depa berdua ni berkelahi? Apa puncanya? Before aku nak review dengan lebih detail lagi, meh kite layan sekejap trailer movie dan kita scroll sikit plot rasmi movie ini yang aku copy paste from pakcik Wiki...


PLOT: 

Eighteen months after the destructive battle with General Zod in Metropolis, Superman has become a controversial figure. Daily Planet journalist Clark Kent, Superman's alter ego, has moved in with Lois Lane. Meanwhile, billionaire Bruce Wayne, who has operated in Gotham City as Batman for nearly two decades, sees Superman as a potential threat to humanity. After learning of Batman's activities, Superman also views him as a threat, and seeks to stop him via the Daily Planet articles under his disguise.

Wayne learns that weapon trafficker Anatoli Knyazev has been contacting LexCorp's mogul Lex Luthor. Meanwhile, Luthor tries to convince Senator June Finch to allow him to import kryptonite retrieved from the Indian Ocean (results of Zod's terraforming attempt), claiming to use it as a "deterrent" against Kryptonians. He also makes side dealings with Finch's subordinate and demands access to Zod's body and the Kryptonian scout ship. In the next meeting with Luthor, Finch denies his request.

Wayne attends Luthor's party at LexCorp, where he meets mysterious antiques dealer Diana Prince, and retrieves data from the company's mainframe. The data drive, however, is stolen by Diana, who later returns it to Bruce, due to her inability to decrypt the data. While decrypting the drive at the Batcave, Wayne receives a vision of a post-apocalyptic world, where he leads a group of rebels against Superman. He is snapped out of the vision by a mysterious time traveler, who warns him of Lois Lane's crucial role in the distant future, and urges him to find "the others". Wayne later realizes that Lex is not only experimenting with kryptonite, but also investigating metahumans. One of them is Diana herself, who is an immortal warrior. Wayne admits to Alfred Pennyworth that he plans to steal the Kryptonite to weaponize it, should it become necessary to fight Superman. Batman pursues the convoy carrying the kryptonite from the White Portuguese ship to LexCorp, but Superman intercedes and orders him to cease his activities.
Luthor orchestrates a bombing at a congressional hearing, where Finch is questioning Superman on the validity of his actions. The bomb kills dozens of people, including Finch. Frustrated with failing to save people, Superman goes into self-imposed exile. Batman breaks into LexCorp and steals the kryptonite, in preparation to battle Superman by building a powerful exoskeleton and creating a kryptonite-powered riot gun and a kryptonite-tipped spear. Meanwhile, Luthor enters the Kryptonian ship and learns of its functions, as well as recorded alien worlds.

Luthor kidnaps and holds hostage Martha Kent, Clark's adoptive mother. He reveals that he has been sending messages to Batman and Superman to heighten their animosity towards each other. Luthor forces Superman to fight and kill Batman, in exchange for Martha's life. Superman tries to reason with Batman, but Batman initiates the fight and eventually gains the upper hand. Before Batman can kill Superman with the spear, Superman urges Batman to "save Martha", whose name is also shared with Wayne's late mother. Lois arrives and explains the situation. Upon learning of Luthor's plan, Batman leaves to rescue Martha, while Superman confronts Luthor on the scout ship. Luthor unleashes a monstrous creature made from Zod's body mixed with Luthor's DNA. Superman, Batman and Diana join forces to fight the creature, but are outmatched by its ability to absorb energy. Realizing that it is vulnerable to kryptonite, Superman retrieves the kryptonite spear and impales the monster, while it stabs him with its bone protrusions, killing Superman.

Luthor is arrested and imprisoned. Facing Batman in prison, he gloats that Superman's death has made the world vulnerable to powerful alien threats. A memorial is held for Superman in Metropolis. Clark is also declared dead and Wayne, Lane, Martha, and Diana attend a private funeral for him in Smallville. Martha passes an envelope to Lane, which contains an engagement ring from Clark. After the funeral, Wayne reveals to Diana that he plans to form a team of metahumans, starting from the ones from Luthor's files, to protect the world in Superman's absence. After they leave, a faint heartbeat echoes from Clark's coffin and the dirt around it begins to levitate.

Review Peribadi:

Pandangan aku, macam biasa pada permulaan cerita sepatah ape pun aku tak paham..sebab apa? satunya, sebab time aku dan Aisyah masuk Hall 11 tu, tak silap aku lah maybe sudah 10 minit kot movie dah start. Aku dan Aisyah berpandangan sesama sendiri. Apakahhh!!! Aku tengok balik tiket, kot-kot la aku dan Aisyah salah masuk hall ke. Bile diamat-amati semula tiket tu memang betul dan sah, patutnya movie start pukul 1 petang. Itu pun belum bermula lagi tayangan sebab biasalah pasti akan ada selingan trailer-trailer sebelum movie hendak bermula.

Hati dah rasa mcam tak puas hati. Rasa nak menyumpah pun iyer gak. Mana boleh gini kan. Tapi disebabkan movie pun memang dah start and tiket plak bapaklah mahal weekend tu, RM15 kau...(boleh buat duit makan Anjung 3 hari tau..Hahaha), kitorang berdua labuhkan jua punggung di seat tu. Kang marah plak orang lain duk tengok kitorang terkial-kial tak puas hati kat situ.

Sebab keduanya plak...aku kalau nengok movie omputih ni, part awal jer memang aku blurr ya amat. Sepatah apa pun aku tak paham apa jalan citernye. Hahaha...Tapi bile dah sampai part tengah-tengah tu, aku dah mula paham dah plot movie Batman Superman ni. Mujur jugak aku tak ajak Aisyah keluar panggung tu, kalau idak RUGI...RUGI....Hehehe...

Bile aku dah mula paham plot cerita, barulah aku rasa movie ni memang menarik giler. Apa yang boleh aku katakan, movie ni memang lebih menjurus kepada kehidupan watak Superman itu sendiri, iaitu Clark Kent. Pendapat peribadi aku, aku cuma nak kata watak Batman dan Wonder Woman dalam cerita ini just sampingan jer. Bagi menjayakan watak Superman itu jer. Sebab apa aku kata macam tu? Sebab memang plot cerita more to menjurus kepada Superman sahaja. Pelakon-pelakon pun semuanya melakonkan watak yang ada dalam movie Superman. Ada Louis Lane, ada Lex Luthor, ade Martha Kent, ada Daily Planet, dan ada juga  penduduk Smallville. Pendek kata aku rasa memang citer ni pasal Superman ajerlah.

Semua ni berpunca dari Lex Luthor. Aku rasalah kan Lex ni jeles kot dengan kejayaan dan kecemerlangan Superman yang menjadi hero dan kebanggaan bagi semua penduduk Smallville. Saja je nak jatuhkan Superman. Pastu plak main kotor, main culik-culik plak. Diculiknya ibu angkat Superman dan sebagai syarat untuk melepaskan Martha Kent, Superman diminta untuk membunuh Batman dan membawa balik kepala Batman sebagai bukti. Mujurlah jugak, Superman ni berakal panjang. Tidak terus menerus membunuh dan menyerang Batman sebaliknya meminta bantuan Batman untuk membantunya menyelamatkan ibunya, Martha Kent. Batman yang sememangnya merancang hendak membunuh Superman kerana dia menganggap Superman sebagai salah satu ancaman kepada penduduk bumi, akhirnya tidak meneruskan hajatnya itu. Mula-mula, bengang jugak dia bile tengah lawan-lawan, sambil tu boleh pulak Superman memujuk die supaya membantu menyelamatkan Martha. Siapa Martha? Who Martha? Martha Wayne, ibu die kan dah lama mati. Loius meleraikan tanda tanya si Batman ni dan mengatakan yang Martha Kent sebenarnya adalah ibu Superman.Oppss..nama ibu mereka sama rupenya. So, Batman tak nak dah ada lagi Martha yang terbunuh so, dia bantulah Superman selamatkan ibunya. Yeahhh..Martha Kent selamat....

Si Superman plak p la nak serang Lex Luthor. Lahabau betol lah si Lex ni. Tak cool langsung dan tak sama dengan watak Lex Luthor dalam drama bersiri Smallville tu. Dah la tak handsome..Oppsss.. Rupa-rupanya, Lex dah mencipta satu manusa yang boleh aku katakan bukan manusia pun. Tapi lebih kepada raksasa buruk kot. Buruk giler muke die. Dorang duk lah berlawan-lawan. Giler susah nak hapuskan raksasa buruk ni. Walaupun mereka bertiga (Superman, Batman dan Wonder Woman) bergabung tenaga untuk sama-sama menghapuskan raksasa ni, namun tak berjaya langsung. Dah kene tembak dengan senjata nuklear pun x jalan. x lut. Kebal betul.

Satu jer caranya.....Caranya ialah menggunakan batu Krypton. Sebab itu lah kelemahan bagi raksasa ni dan juga sebenarnya kelemahan bagi Superman itu sendiri. Aku pendekkan citer la yer...Akhirnya, Superman berjaya juga membunuh dan menghapuskan raksasa buruk itu walaupun akhirnya dirinya sendiri turut terkorban. Superman Mati Okay...Diulangi...Superman Mati Okay...Sedih lah jugak. berlinang lah jugak ayaq mata ni tau. hahaha...So, adat istiadat permakaman Superman dijalankan diseluruh bandaraya US tanpa sebenarnya tak ada pun jenazah Superman dalam keranda tu sebab dorang dah bawak jenazah Clark Kent untuk dikebumikan di Kansas disebelah makam ayahnya. 

Begitulah berakhirnya kisah seorang superhero yang bergelar Superman......Tapi yang aku peliknya di akhir cerita...tetibe je keranda yang mengisi jenazah Clark Kent aka Superman bergetar. eeehhhhh...Superman hidup balik ker???? Yang tu aku tak tahu..kot-kot lah lepas ni memang ada sambungannya. So, kite tunggu dan lihat sajalah nanti ya...

Satu je aku nak komen mengenai movie ni....pelik betol aku....punyer lah dah dilanyak, diganyang, dilontar, dibaling, dilempar, ditumbuk oleh Batman...Tapi Superman tetap maintan. Wajah tak ada langsung kesan lebam ke..darah mengalir ker..agak-agaklah kot. Rambut plak maintan tercacak. Apa daaaaa....

Satu komen aku untuk Batman pulak...mak aiii...ape punye costume lah si Batman ni pakai. Apasal aku tengok berat semacam jer costume Batman ni. Dengan topeng nya yang berbesi. Buruklah plak tu. Dan Batman nampak gemok dalam movie ni uollsss...Hahaha...

Komen aku untuk Wonder Woman plak...COOL.... AWESOME.....cantik siot minah ni...okay..itu jerr...

So, overall...untuk movie Batman Vs Superman : Dawn of Justice ni aku bagi 4 bintang jer.....

Okay..Selamat Menonton Korang.....





No comments:

Post a Comment