Thursday, 25 August 2016

Hiking Suka-Suki Ke Bukit Gasing

Tiga minggu yang lepas, aku dan kawan-kawan plan nak hiking Bukit Gasing pulak. Bukit Gasing terletak di Petaling Jaya, Selangor. Antara tempat yang berhampiran kawasan bukit ini ialah Bukit Kerinchi, Jalan Gasing, Jalan Templer, Bandar Baru Petaling Jaya, Kampung Pantai Dalam, Pantai Dalam, Petaling Lama, Taman Bukit Angkasa dan lain-lain lagi.

Berdasarkan pencarian melalui Google dan juga blog individu, terdapat 3 starting point untuk kita start memanjat bukit ini.

1) Melalui Jalan Gasing (Main Entrance) - Landmark: Berhampiran kawasan perumahan golongan elit dan bila masuk ke dalam lagi, korang akan jumpa signboard "Selamat Datang ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing".


Tetapi diingat, parking space teramatlah limited di sini. Bukan sahaja limited, tapi memang tak ada langsung kot proper parking space. Korang kene park jer kereta korang dekat tepi-tepi jalan. Nasib tak baik, turun-turun jer dari mendaki korang dapatlah love letter from MPPJ tersangkut kat wiper kereta tu. Hampas kelapa betullah. Kitorang hari tu dapat lah love letter ni. Spoil betol. RM 100 kot. Perghhh...Tapi, yang tak boleh blah nya tu, line kitorang park je sume kereta yang dapat. Kereta orang yang park dekat seberang jalan tak ada pulak dapat love letter. Keadilan apakah ini????

So, doalah banyak-banyak before nak start naik tu. Moga-moga dipermudahkan perjalanan dah tak ade lah love letter tersangkut kat wiper kereta korang. Hikhikhik...

2) Pantai Hill Park - Tak terpikir pulak nak masuk ikut sini sebab bukak je aplikasi Waze taip Bukit Gasing keluar lokasi yang pertama di atas ni. So, ikut jer lah. Berdasarkan review dari blog-blog lain, kalau korang masuk ikut sini, banyak tempat parking. So, tak payah risau nak kena saman ke. Tambahan pulak ada kawasan taman rekreasi kat situ. Kalau ade peluang lagi nak panjat Bukit Gasing, kitorang nak start naik ikut Pantai Hill Park ni.

3) Jalan Kubur Kg Pasir - Hurmmm..yang ni tak ada apa aku nak describe sebab aku tak tahu kat mane starting point tempat ni. Hahaha....

Berbalik semula kepada aktiviti hujung minggu mendaki hutan bandar, Bukit Gasing, pendakian kami disertai oleh aku, Amy, Ug dan rakan Ug, Ain. Macam biasalah, dalam pukul 8 pagi kitorang dah start keluar dari rumah. Dalam lebih kurang pukul 8.30 macam tu kitorang dah sampai kat pintu masuk Hutan Pendidikan Bukit Gasing. Tak ada lah jauh mane dari Subang ni pun. Dekat ja...

Sessi panaskan badan sikit. Kononnya nak bawak nasi lemak makan kat atas tapi masing-masing tak willing nak bawak nasi tu so, kitorang tinggalkan jer dalam kereta. Turun nanti baru makan. Hahaha....

Masuk-masuk jer, kehadiran kitorang disambut oleh salakan anjing liar disitu. Tak liar mana pun. Just anjing tu menyalak jer bila ada anjing yang bertuan masuk. Anjing tu cemburu kot tengok anjing yang bertuan ni tuan die bawak die pergi jalan-jalan. Kesian pulak rasanya. Kata salah seorang aunty yang turut sama mendaki bukit tu, anjing tu ditinggalkan macam tu jer dekat situ. Tuan punya anjing tu letak depa dalam sangkar kecik. Dahlah anjing tu boleh tahan besar saiznya, diletak pulak dalam kurungan yang kecik. Memang kesianlah. So, ada lah seorang yang baik hati ni tolong keluarkan anjing tu dari dalam kurungan. So, berjagalah anjing tu kawasan hutan pendidikan tersebut. Ada dua ekor. Seriau aku bila masuk-masuk je anjing tu duk menyalak kuat. Mujur ramai pendaki-pendaki yang naik sama masa tu. Huhuhu...

Actually, kitorang tak study pun laluan mendaki bukit ni. Kitorang main redah jer dan ikut kaki kitorang ni melangkah. Ikut kaki punye pasal, kitorang terlepas banyak tempat-tempat menarik yang ada kat dalam Bukit Gasing ni. Antaranya, Menara Pemancar/Kuil, Trek Bungalow Lama, Loji Tadahan Air, Taman Rekreasi dan juga Menara Pandang. Yang kitorang lalu trek terus ke Bukit Abu Bakar seterusnya ke Jambatan Gantung jer. Huhuhu. Sedih lah jugak sebenarnya. Actually ade je kot trek atau laluan yang boleh pergi ke semua tempat ni. Berdasarkan pembacaan yang aku dapat dari blog-blog lain, terdapat dua trek Bukit Gasing ni.

Trek 1 : Main entrance - Menara Pandang - Jambatan Gantung - Bukit Abu Bakar - Main entrance (Laluan Pendek rasenye ni)

Trek 2 : Main entrance - Menara Pencawang/Kuil - Loji Tadahan Air 1/2 - Taman Rekreasi - Trek Bungalow Lama - Jambatan Gantung - Bukit Abu Bakar - Menara Pandang - Main Entrance (Laluan Panjang)

Time kitorang pergi tu, kitorang masuk ikut main entrance, then terus naik ke trek Bukit Abu Bakar, then baru pergi ke Jambatan Gantung. Pelik jugak bila mana orang yang turut sama mendaki bukit tu melawan arus dengan kitorang. Huhuhu. Tak per lah, aim sebenarnya nak pergi tengok Jambatan Gantung yang panjangnya tak silap aku 6.87 meter kot. Dapat sampai situ jadi lah kan. Hahaha...




Lepas je tahu kitorang dah salah trek, memang idak lah nak patah balik kan. Giler lah trek mendaki die. Mencanak kot. Lelah jugak tenaga dibuatnya. Seriously, kitorang tak nak patah balik. So, decide lah keluar ikut jalan taman perumahan kat situ. Jauh jugak lah berjalan tapi tak ape, sepanjang perjalanan kitorang disajikan dengan pemandangan rumah yang besar-besar. Apa orang kata, cuci-cuci mata. Hehehe...










Kitorang decide nak panjat Bukit Gasing lagi sekali. Asyik tertunda je sejak dari minggu lepas. In sha Allah, kalau tak ada aral yang melintang, minggu depan Bukit Gasing sekali lagi kami tawan. Hahahahahaha..............

3 comments:

  1. Pg nnt nk pergi ni bkt gasing..nk masok ikut hill park

    ReplyDelete
  2. Berapa lbhkrng masa yg diambil ya utk sampai ke puncak? Tq

    ReplyDelete
  3. Berapa lbhkrng masa yg diambil ya utk sampai ke puncak? Tq

    ReplyDelete