Wednesday, 16 September 2015

Coretan Tengah Hari

Hari ni Cik CT tak keluar makan...Cik CT puasa ganti..Cik CT stay lepak-lepak dalam surau jer sementara tunggu waktu lunch habis. Cik CT usha-usha la FB, ig, google ape yang patut..

Cuaca pada hari ni jugak amatlah best. Alhamdulillah, dah hujan. So, jerebu mungkin akan berkurangan selepas ini.

Terdetik jugak di hati tadi, awat lah bukan semalam ye hujan...mesti syiokk tido kalau smlm hujan. Hahaha...bertambah- tambah lena lah Cik CT  tido...itu lah yang dikatakan Allah lah yang menentukan segala-galaNya. Kalau Dia berkehendakkan esok hujan, maka hujan lah esoknye. Jika sebaliknya, maka tidak hujan lah hari itu...

Berpegang pada konsep qadar dan qadar....semua yang terjadi telah ditetapkan olehNya..mungkin apa yang berlaku pada hari ini telah ditentukan olehNya...dan kita sebagai hambaNya, perlulah sentiasa muhasabah diri..sentiasa memperbaiki diri ini supaya menjadi lebih baik.....
Sentiasa dekatkan diri padaNya..

Allah tidak sesekali akan menurunkan dan memberikan kita dugaan dan cabaran sesuai dengan kemampuan kita....dugaan yang Dia turunkan pada kita adalah satu petanda bahawa Dia menyayangi dan mengingati kita. Ketahuilah, Allah sayang kepada hamba-hambaNya yang sentiasa mengingatinya, yang mengerjakan apa yang diperintahkanNya dan meninggalkan apa yang dilarangNya.....

Ya Allah, sepatutnya masa yang ade ni Cik CT patut melakukan perkara yang lebih berfaedah...misalnye berselawat, berzikir ataupun membaca al-quran. Terkhilaf Cik CT buat seketika....

Nmpaknya Cik CT harus kembali kepada pekerjaan Cik CT...

Assalamualaikum...

Coretan Tengah Hari,
Cik CT

No comments:

Post a Comment